Menü  

Costa Brava


A Katalán vad part

A Katalán tengerpart

A két nagy és közismert partszakasz, Costa Brava(130km) és Costa Dorada(270km) a Pireneusoktől egészen Vinarósig, Katalónia déli csücskéig tart.

Az átlag magyar turistáknak szinte ismeretlenek voltak ezek a nyaralóhelyek a rendszerváltásig, viszont a '90-es évek elejétől már elérhető áron kínálták az utazási irodák a buszos utakat a Costa Brava-ra.

A nagyrészt sziklás partvonalat rengeteg kissebb-nagyobb öböl tarkítja, melyek többségében teljesen sóderszerü homokos srtrand található.

A Costa Dorada(Blanestól délre) már kevésbé sziklás, inkább letisztúltabb partszakasz. Míg a Costa Brava-n a partvonal sajátosságai miatt a tömegközlekedés lekorlátozódik az autóbuszokra, úgy délebbre, pontossabra Blanestól, már kiépített kényelmes vasúthálózat segít minket a környék felfedezésében.

 

Éghajlat és időjárás

A mediterrán éghajlat szinte garancia a jóidőre és tovább is tart nyári turistaszezon, ami egy hónappal elöbb kezdődik és egy hónappak később ér véget mint nálunk. Ebben az időszakban viszont nem hibázhatunk. Június elejétől szeptember végéig szinte zavartalan strandidő uralkodik ezen a vidéken.

Előszezonban még hidegebb a tenger és talán a szél is erősebben fúj a tenger felől, ezért talán sohasem tapasztaltam, hogy fülledt lenne a levegő. Jellemzően ezek határozzák meg a tengerparti sávok klímáját.

Amennyiben egy kirándulás kedvéért eltávolodnánk a parttól a szárazföld felé, akkor arra inkább az esti órák az alkalmasabbak mert a déli időszak ott már kevésbé kellemes.

Magyarországon nem jellemző, viszont Spanyolországban megszokott látvány, hogy pici gyermekeket este 11 óra körül visznek le sétálni, érthetően az elviselhetőbb levegő miatt.

 

 

ALBUM

Első utam, aztán a második

1992 nyarán a biztosítócég, ahol dolgoztam, kilenc napos (egy nap odaút, 7 nap üdülés, egy nap visszaút) buszos nyaralást szervezett a Costa Brava-ra. Elötte csak újságokban láttam a spanyol tengerpartot de már akkor is nagyon lenyűgözött. Abban az időben távolinak és egzotikusnak tűnt minden ami a Pireneusokon túl volt található.

Akkoriban még természetesnek tűnt, de minden határnál kényszerpihenőt kellett tartani az útlevélellenőrzés miatt.

Előrecsomagolt szalámis szendvicsek(mert nem romlandó), négyóránkénti pihenő a lábmozgatás és a toalett miatt és ülve alvás, de minden percét élveztem.

Akkoriban 1 Spanyol peseta 0.75 forintot ért! Lioret de Mar csodálatos túrista pararadicsom volt már akkor is, és az átváltás miatt az árak is megfizethetőek voltak a magyar fizetésekhez képest.

A meghatározóan kellemes élmények hatására 1993-ban ismét nekivágtam a közel 2000km-es útnak ezúttal már a közeli barátaim is velem tartottak.

Ebben az évben a peseta már 0.8 forintot ért, de még mindíg baráti árakkal találkoztunk.

 

 

lloretdemar lloretdemar lloretdemar lloretdemar lloretdemar lloretdemar lloretdemar lloretdemar lloretdemar lloretdemar lloretdemar lloretdemar lloretdemar lloretdemar lloretdemar lloretdemar

 

 

Katalónia és Barcelona

A katalánok méltán büszkék a fővárosukra, Barcelonára. Első ízben 1994-ben jártam itt, de annyi nevezetesség és látnivaló található ebben a városban, hogy egy nap nem volt elég a megismeréséhez.

Katalónia az első utam óta kedvenc úticélom és szinte minden egyes alkalommal Barcelonát is meglátogatom.

A rendkívűl jó közlekedés miatt még a legtávolabbi katalán tengerparti településről is maximum másfél órányi utazás után már a La Rambla-n sétálhatunk.

 

costabrava costabrava Costa brava Costa brava costabrava costabrava costabrava barcelona barcelona barcelona barcelona barcelona barcelona barcelona barcelona barcelona Barcelona Barcelona

 

Salou-Costa Dorada

A Costa Dorada központjaként számontartott Salou, Tarragonától 10 km-re, illetve Barcelonától pedig 92 km-re található.

A 90-es években a legtávolabbi, még turistabusszal elérhető Spanyol üdülőhely volt, ami kemény 30-órás utazást jelentett.

Az egyik vonzereje a gyönyörű parti sétánya mellett a 'Porta Ventura' elnevezésü vidámparkja.

 

 

Salou Salou Salou Salou