Menü  

Blanes


Costa Brava déli kapuja

Barcelonától Blanesig

Blanes a Costa Brava első és egyben utolsó települése amit még közvetlen vasútvonalon tudunk megközelíteni Barcelona felől. A következő település, Lloret de Mar már csak közúti hálózattal(buszközlekedéssel) rendelkezik.

A hozzávetőlegesen egy órás vonatozás a mediterrán tenger kedvelőinek biztosan hamar eltelik mert szinte közvetlenül a part mentén halad keresztül az R1-es vasút. Ennek viszont egy nagy hátránya van, az érintett településeket elválasztja a saját partszakaszuktól és a strandok csak egy gyalogos alúljárón keresztül közelíthetők meg.

Mivel Blanest érintve a vonal eltávolodik a partszakasztól ezért érintetlen maradt a strand és a szállodák illetve nyaralók közti terület.

 

Látnivalók

Blanes a maga közel 18 négyzetkilométeres területével nagynak számít a környező tengerparti üdülőhelyek közül.

Az idős épületek mind arról árulkodnak, hogy mielött a turisták felfedezték volna a várost, itt már komoly polgári élet zajlott.

A legfőbb látnivaló, amit szinte minden útleírás megemlít az a Jardin botanikus kert, ami egy a parton található sziklás magaslaton lett kialakítva.

A Castillo de San Juan egy vár, amit Grau de Cabrera rendje építtetett egy már meglévő erőditményen a 13.században. A 16. században felhúztak rá egy Őrtornyot, hogy figyelni tudják a Földközi-tenger barbár kalózait. Az innen készített fotók talán a legismertebb panorámaképek Blanesról.

Szinte minden turisták által látogatott Spanyol tengerpati település meghatározó része a bevásárlóutca és koraesti időpontok elmaradhatatlan programja a 'shoppingolás'. Blanesban látszatra talán a legalkalmasabb hely erre a parttal párhuzamosan húzódó Passeig de Dintre, de a kissebb utcákat is érdemes felfedezni mert a belváros számtalan kis üzletet rejt.

 

 

ALBUM

A partvonal

Blanes teljesen egyedi és mással összetéveszthetetlen partvonallal rendelkezik. Egy a partot kétrészre osztó sziklaképződmény a Sa Palomera teszi emlékezetessé a látványt.

Két kissebb öböl is található Blanes északkeleti részén. Nem messze a kikötőtöl a Cala Forcanera, távolabb a Cala de Sant Francesc helyezkedik el. Mindkettő könnyen megközelíthető de leginkább a busszal érdemes.

Itt a vízpart annyira változatos és egyedi, hogy mindenki megtalálhatja azon részét ami számára egyedi és szimpatikus.

 

 

Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes

 

 

A botanikus kert (Jardi Botánic MARiMURTRA)

Blanes keleti sziklás partvonalán található ez a nagy hozzáértéssel és kitartó munkával kialakított kertészeti remekmű.

Ez a 16 hektáron elterülő látványosság, Carl Faust üzletembernek köszönhető aki 1918-ban megvásárolta a területet. 1924-ben, 50 évesen mindent hátrahagyva, teljes mértékben elkötelezte magát a botanikus kert építésének. Napjainkban az 1951-ben létrehozott Carl Faust Alapítvány irányítja a Kertet.

A Blanesba ellátogató turisták kedvelt útcélja és valószínűleg a legtöbbet fényképezett területe a településnek.

 

 

Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes Blanes

 

 

Szent Iván-éj

Az év leghosszabb napja(június 21.) és Szent Iván illetve Keresztelő Szent János napja(június 24.) szinte egybeesik és ez jeles napnak számít a katolikus Spanyolországban.

Ebben az időszakban vagyis az ezen dámumokhoz legközelebb álló hétvégén Blanest birtokba veszik az ünneplő tömegek és igazi mediterrán fiesta vonúl végig a városon ami hajnalig tart.

Petárdák, tüzijátékok és utcazenészek felvonulásától hangos a környék és ezért nem is érdemes pihenést tervezni ezeken a napokon.

 

 

Mataro

Barcelonatől 33 km-re északkeletre, Blanestól délnyugatra 40 km-re található város. Lakossága hozzávetőlegesen 130.000 fő. Az ibériai félszigeten elsőként itt épült vasút 1848-ban Barcelona és Mataro között.

A Costa del Maresme fővárosa, de ennek ellenére nem rendelkezik olyan kiépített szállodarenszerrel mint a környező kisebb települések.

A város egy lankás területen, a homokos part és a part menti hegység között helyezkedik el. A vasútállomástól kiindulva enyhe emelkedő jellemzi a partra merőleges utcákat.

 

 

Mataro Mataro Mataro Mataro Mataro Mataro Mataro Mataro